Ελληνικά » Ηλιακό Σύστημα » Πλανήτες » Αφροδίτη

Αφροδίτη

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Λέγεται αλλιώς Αποσπερίτης, όταν παρατηρείται κατά την δύση του Ήλιου, ή Αυγερινός όταν παρατηρείται κατά την ανατολή του Ήλιου. Θεωρείται «αδερφός πλανήτης» της Γης γιατί έχουν παρόμοιο μέγεθος.

H περιφορά της γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε 7,5 μήνες (225 ημέρες), ενώ η περιστροφή γύρω από τον εαυτό της σε περίπου 8 μήνες (243 ημέρες). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Αφροδίτης είναι η δεξιόστροφη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, γιατί περιστρέφεται ανάποδα σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες. Αυτό σημαίνει πως ο Ήλιος ανατέλλει από την Δύση στην Αφροδίτη.

Δεν έχουμε δεδομένα για την δομή του πυρήνα της Αφροδίτης, ωστόσο λόγω της ομοιότητας σε μέγεθος με την Γη θεωρούμε πως έχει παρόμοια δομή. Αυτό σημαίνει πως αποτελείται από έναν στερεό πυρήνα σιδήρου και νικελίου που περιβάλλεται από έναν ρευστό μανδύα σιδήρου. Στο παρελθόν είχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, ενώ δεδομένα που λήφθηκαν το 2018 έδειξαν πως υπάρχει ακόμα ήπια ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αν και υπάρχει ρευστός πυρήνας, δεν υπάρχει μαγνητικό πεδίο λόγω της αργής περιστροφής.

H Αφροδίτη έχει πολύ πυκνή ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο, ενώ υπάρχουν και ίχνη από διοξείδιο του θείου. Ακόμα έχει πολύ πυκνά νέφη θειικού οξέος. Λόγω των νεφών αυτών και του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συναντάται έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ επιπλέον δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθεί η επιφάνεια της Αφροδίτης από το διάστημα.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης χαρτογραφήθηκε από την σειρά αποστολών Venera (1961-1983) που επισκέφθηκαν τον πλανήτη. Η επιφάνειά της είναι γεμάτη κρατήρες ηφαιστείων και χαράδρες. Η μέση θερμοκρασία της Αφροδίτης είναι 460 οC, γεγονός που την κάνει τον πιο ζεστό πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, και οφείλεται στο έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η πίεση στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι 93 φορές αυτή της Γης. Αυτή η πίεση συναντάται 1 Κm κάτω από την θάλασσα στη Γη.