Ελληνικά » Ηλιακό Σύστημα » Πλανήτες » Άρης

Άρης

Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος και ο τελευταίος του εσωτερικού Ηλιακού Συστήματος. Η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε 1,88 έτη, ενώ η περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε 24 ώρες και 40 λεπτά, χρόνος παρόμοιος με της Γης. Ο άξονας του Άρη έχει κλίση παρόμοια με της Γης δίνοντάς του τη δυνατότητα να έχει εποχές. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του ξεκινάνε από -143°C τον χειμώνα στους πόλους και φτάνουν μέγιστο τους 35°C στις ισημερινές περιοχές.

Ο Άρης από τις πρώτες παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο διέγειρε την φαντασία των ανθρώπων καθώς η επιφάνειά του είναι παρόμοια με της Γης, έχει κοιλάδες και ηφαιστειακά βουνά, περιοχές με διαφορετικά χρώματα και νέφη, καθώς και πάγους στους πόλους του. Μετά το 1960 όπου οι πρώτες διαστημικές αποστολές Mariner έφτασαν εκεί, οι προσδοκίες για έναν φιλόξενο για εμάς πλανήτη εξαφανίστηκαν.

Ο Άρης είναι ένας πλανήτης με αρκετούς κρατήρες και ανενεργά ηφαίστεια τα οποία ανανέωσαν την επιφάνειά του στο παρελθόν. Το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην οξείδωση του σιδήρου στην επιφάνειά του. Εικάζεται ότι στο παρελθόν ο πλανήτης αυτός είχε νερό σε υγρή μορφή καθώς υπάρχουν σημάδια από ποτάμια που πλέον δεν έχουν νερό. 

Πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχει νερό, σε μορφή πάγου αλλά και σε υγρή μορφή το «καλοκαίρι» με τη μορφή προσμίξεων, αφού το καθαρό νερό εξατμίζεται σε τόσο χαμηλή πίεση (1% της πίεσης της Γης) (https://www.nasa.gov/press-release/nasa-confirms-evidence-that-liquid-water-flows-on-today-s-mars).

Ο πυρήνας του είναι στέρεος και αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο. Δεν περιβάλλεται από υγρό εξωτερικό πυρήνα κι έτσι ο Άρης δεν έχει μαγνητικό πεδίο σαν της Γης ικανό να τον προστατεύσει από τον ηλιακό άνεμο. Εικάζεται ότι παλιότερα, όταν ο πυρήνας του δεν είχε ακόμα κρυώσει είχε μαγνητικό πεδίο το οποίο μπορούσε να προστατεύσει την ατμόσφαιρά του από τον ηλιακό άνεμο. Μόλις το μαγνητικό πεδίο έσβησε πιθανότατα η ατμόσφαιρα άρχισε να ασθενεί και με τη σειρά της και η πίεση στην επιφάνεια του Άρη, με αποτέλεσμα το νερό να εξατμιστεί ή να υποχωρήσει στο υπέδαφος.
Η ατμόσφαιρά του αποτελείται από περίπου 96% διοξείδιο του άνθρακα, 1.93% αργό και 1.89% άζωτο με ίχνη οξυγόνου και νερού. Είναι αρκετά σκονισμένη και περιέχει μικροσωματίδια που κάνουν το χρώμα του Αρειανού ουρανού πορτοκαλί και όχι γαλάζιο.

Στον Άρη κανείς θα συναντήσει τον Όλυμπο (Olympus Mons), το μεγαλύτερο ηφαίστειο και δεύτερο υψηλότερο βουνό στο Ηλιακό Σύστημα, καθώς και το Valles Marineris, ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια στο Ηλιακό μας Σύστημα. Επίσης, μπορεί να συναντήσει κάποιο από τα Rovers ή Landers που μελετούν συνεχώς την επιφάνειά του.

Έχει δύο δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο, οι οποίοι είναι μικροί και ακανόνιστου σχήματος. Γενικά μοιάζουν πολύ με αστεροειδείς.