Ελληνικά » Ηλιακό Σύστημα » Πλανήτες » Δίας

Δίας

Ο Δίας είναι ο πέμπτος και μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε δώδεκα έτη, ενώ η περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε μόλις 10 ώρες, κάτι που του προσδίδει μία ιδιαίτερη πεπλατυσμένη μορφή σαν να τον έχει κάποιος συμπιέσει στους πόλους.
Έχει ένα μικρό στερεό πυρήνα πάγου και άλλων βαρέων στοιχείων, που περιβάλλεται από μία μεγάλη ποσότητα μεταλλικού υδρογόνου η οποία είναι και υπεύθυνη για το ισχυρό διπολικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Μετά το μεταλλικό υδρογόνο ακολουθεί μία περιοχή όπου καταλήγει στην επιφάνεια που βλέπουμε, η οποία ξεκινάει με υγρό υδρογόνο και έπειτα με αέριο.

Τα νέφη τα οποία βλέπουμε στον Δία έχουν πάχος μόνο 50 χιλιόμετρα και οφείλουν τους χρωματισμούς τους σε άλλα στοιχεία και ενώσεις οι οποίες αντιδρούν στο υπεριώδες φως του Ήλιου. Λόγω της γρήγορης περιστροφής του, τα νέφη της ατμόσφαιρας του έχουν διαμορφώσει ζώνες όπου ενδιάμεσα σε αυτές λόγω των ανοδικών ρευμάτων εμφανίζονται καταιγίδες με την μεγαλύτερη από αυτές να είναι τρεις φορές σαν τη Γη σε μέγεθος και γνωστή ως η μεγάλη κόκκινη κηλίδα του Δία.

Η θερμοκρασία του εξαρτάται από το πόσο βαθιά στην ατμόσφαιρά του είμαστε, ενδεικτικά σε βάθος τέτοιο ώστε η πίεση να είναι δέκα φορές αυτή της Γης έχουμε θερμοκρασία 67°C. Ο λόγος αυτής της θερμοκρασίας, εκτός από την πίεση είναι και ότι ο Δίας εκπέμπει δύο φορές την ακτινοβολία που λαμβάνει από τον Ήλιο συνολικά. O Δίας στελεχώνεται από πολλούς δορυφόρους, τέσσερις εξ αυτών ξεχωρίζουν η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ. Επίσης έχει έναν πολύ λεπτό δακτύλιο που δεν είναι εύκολα εμφανής.