Γη
Η Γη είναι ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε 365 ημέρες, ενώ η περιστροφή γύρω από τον εαυτό της σε 24 ώρες. Είναι ο μόνος πλανήτης που ξέρουμε μέχρι σήμερα ότι φιλοξενεί οποιαδήποτε μορφή ζωής.
Η ατμόσφαιρά της αποτελείται από 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% διάφορα άλλα στοιχεία μεταξύ αυτών διοξείδιο του άνθρακα, όζον και νερό. Χωρίς ατμόσφαιρα η Γη θα είχε μία μέση θερμοκρασία -18°C, αντί για 15°C που έχει με αυτή. Λόγω της κλίσης του άξονά της ως προς το εκλειπτικό επίπεδο παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις οι οποίες είναι οι εποχές που ξέρουμε. Η θερμοκρασία της Γης είναι τέτοια που επιτρέπει στο νερό να εμφανίζεται και στις τρεις καταστάσεις του, πάγος, νερό και υδρατμοί.
Περίπου το 71% της επιφάνειάς της καλύπτεται από νερό. Το ηπειρωτικό της κομμάτι ποικίλλει από τόπο σε τόπο και αποτελείται κυρίως από βουνά, ερήμους, πεδιάδες και οροπέδια. Το υψηλότερο βουνό είναι το Έβερεστ που φτάνει σε ύψος 9km.
Ο πυρήνας της είναι στέρεος πυρήνας σιδήρου-νικελίου ο οποίος περιβάλλεται από έναν εξωτερικό ρευστό πυρήνα σιδήρου-νικελίου. Ο συνδυασμός του ρευστού αυτού αγώγιμου πυρήνα και της γρήγορης περιστροφής του πλανήτη δημιουργεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που προστατεύει την επιφάνειά της από τον επικίνδυνο για τη ζωή, ηλιακό άνεμο. Το μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά με τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου και σχηματίζεται το Σέλας.
Τον εξωτερικό μανδύα του πυρήνα περιβάλλει ένας μανδύας που αποτελείται από πυριτικές ενώσεις, σίδηρο και μαγνήσιο σε μία ρευστή αλλά δυσκίνητη μορφή. Τα ρεύματα που δημιουργούνται σε αυτόν τον μανδύα είναι υπεύθυνα για τις κινήσεις του επόμενου και τελευταίου στρώματος του πλανήτη, του φλοιού, πάνω στον οποίο ζούμε. Οι κινήσεις των ρευμάτων είναι υπεύθυνες για την κίνηση των τεκτονικών πλακών και τους σεισμούς. Οι τεκτονικές πλάκες βυθίζονται και ξαναδημιουργούνται με αποτέλεσμα η επιφάνεια του πλανήτη να ανανεώνεται.
Η Γη έχει ένα φυσικό δορυφόρο, τη Σελήνη.
Σελήνη
Η Σελήνη είναι ο μόνος φυσικός δορυφόρος της Γης. Η ακτίνα της είναι το ένα τέταρτο της Γης και απέχει περίπου 384.000 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου την απόσταση που διανύει το φώς σε ένα δευτερόλεπτο. Η Σελήνη είναι ένας βαρυτικά κλειδωμένος δορυφόρος, που σημαίνει ότι η περίοδος περιφοράς και η περίοδος περιστροφής γύρω από τον εαυτό της είναι ίδιες. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε συνεχώς την ίδια πλευρά της.
Η διάρκεια της ημέρας στη Σελήνη διαρκεί περίπου 13.5 γήινες ημέρες. Η επιφάνειά της αποτελείται από ριγόλιθο και βασάλτη και δεν έχει καθόλου ατμόσφαιρα κάτι που την εκθέτει στο ψύχος του διαστήματος και στην ακτινοβολία του Ηλίου με θερμοκρασίες από -173°C την νύχτα και 127°C τη μέρα αντίστοιχα.
Έχει έναν αρκετά μικρό στέρεο πυρήνα σιδήρου με μικρό ρευστό περίβλημα που περιβάλλεται από έναν κρύο πλέον ακίνητο μανδύα που καταλήγει στην επιφάνειά του. Η Σελήνη μετά τη δημιουργία της άρχισε να κρυώνει σταδιακά. Όταν ακόμα ήταν νέα και ο μανδύας της ρευστός χτυπήθηκε από έναν μεγάλο αστεροειδή στο νότιο ημισφαίριο της του οποίου τα θραύσματα έσπασαν τον φλοιό πλημμυρίζοντας την με λάβα όπου είχε κρατήρες. Όταν αυτή η λάβα κρύωσε δημιούργησε τις θάλασσες πάνω στις οποίες φυσικά έπεσαν καινούριοι μικρότεροι αστεροειδείς.