Ελληνικά » Ηλιακό Σύστημα » Πλανήτες » Κρόνος

Κρόνος

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε 29.5 έτη, ενώ η περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε μόλις 10 ώρες, κάτι που του προσδίδει μία ιδιαίτερη πεπλατυσμένη μορφή σαν να τον έχει κάποιος συμπιέσει στους πόλους. Έχει ένα μικρό στερεό πυρήνα πάγου και άλλων βαρέων στοιχείων, που περιβάλλεται από μία ποσότητα μεταλλικού υδρογόνου η οποία είναι και υπεύθυνη για το ισχυρό διπολικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Μετά το μεταλλικό υδρογόνο ακολουθεί μία περιοχή όπου καταλήγει στην επιφάνεια που βλέπουμε, η οποία ξεκινάει με υγρό υδρογόνο και έπειτα με αέριο. Στην περιοχή με το αέριο υδρογόνο που έχει πάχος 200 χιλιόμετρα βρίσκονται τα νέφη του Κρόνου. Λόγω της γρήγορης περιστροφής του τα νέφη της ατμόσφαιράς του έχουν διαμορφώσει ζώνες όπου ενδιάμεσα σε αυτές λόγω των ανοδικών ρευμάτων εμφανίζονται καταιγίδες. Οι άνεμοι στον Κρόνο είναι από τους πιο ισχυρούς στο Ηλιακό Σύστημα και φτάνουν ταχύτητες 500 χιλιομέτρων την ώρα. Στο βόρειο πόλο εντοπίζεται ένας εξάγωνος σχηματισμός από σύννεφα με πλευρές μεγαλύτερες από τη διάμετρο της Γης (https://solarsystem.nasa.gov/missions/cassini/science/saturn/hexagon-in-motion/).

 

Ο Κρόνος είναι ο μόνος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος που έχει πυκνότητα μικρότερη από την πυκνότητα του νερού. Για να βρούμε την πυκνότητά του διαιρούμε τη μάζα με τον όγκο του πλανήτη.
Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κρόνου είναι οι εκτεταμένοι δακτύλιοί του καθώς και ένας από τους δορυφόρους του, ο Τιτάνας, που είναι ο μόνος γνωστός δορυφόρος με ατμόσφαιρα.