Ελληνικά » Ηλιακό Σύστημα » Πλανήτες » Ποσειδώνας

Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε 165 έτη, ενώ η περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε 16 ώρες.
Ο πυρήνας του Ποσειδώνα είναι ένας στέρεος πυρήνας σιδήρου, νικελίου και πυριτίου. Περιβάλλεται από ένα μανδύα νερού και αμμωνίας και πάνω από αυτόν βρίσκεται η ατμόσφαιρά του που αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, υδρογόνο και ήλιο.  Όπως και με τον Ουρανό, η απορρόφηση του ερυθρού φωτός από τον ατμοσφαιρικό μεθάνιο είναι μέρος αυτού που δίνει στο Ποσειδώνα το μπλε χρώμα του, αν και η έντονη γαλάζια απόχρωση του Ποσειδώνα διαφέρει από την ηπιότερη, γαλαζοπράσινη του Ουρανού. Δεδομένου ότι η ατμοσφαιρική περιεκτικότητα σε μεθάνιο του Ποσειδώνα είναι παρόμοια με αυτή του Ουρανού, κάποιο άγνωστο ατμοσφαιρικό συστατικό θεωρείται ότι συμβάλλει στο χρώμα του Ποσειδώνα. Η ανώτερη ατμόσφαιρά του έχει θερμοκρασία -200°C και παρουσιάζει πολύ ισχυρές καταιγίδες. Η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι αξιοσημείωτη για τα έντονα καιρικά της φαινόμενα, καθώς έχουν καταγραφεί οι πιο ισχυροί άνεμοι στο Ηλιακό Σύστημα, με ταχύτητες που φτάνουν τα 2100 χιλιόμετρα την ώρα. Ατμοσφαιρικά μοντέλα δείχνουν ότι η τροπόσφαιρα είναι χωρισμένη σε σύννεφα διαφορετικών συνθέσεων ανάλογα με το υψόμετρο.  Όπως και στον Ουρανό, υπάρχει η πιθανότητα στο εσωτερικό του να δημιουργείται «βροχή από διαμάντια» (https://www.americanscientist.org/article/on-neptune-its-raining-diamonds).

Το μαγνητικό πεδίο του Ποσειδώνα είναι διπολικό με τον άξονα του δίπολου να έχει κλίση 50° με τον άξονα περιστροφής και το κέντρο του δίπολου δεν ταυτίζεται με το κέντρο του πλανήτη. Η ένταση του μαγνητικού πεδίου είναι περίπου ίση με το 1/5 της έντασης του γήινου μαγνητικού πεδίου.
Όπως και οι άλλοι αέριοι γίγαντες έχει δορυφόρους και αμυδρούς δακτυλίους. Ο μεγαλύτερος και μόνος σφαιρικός δορυφόρος του, μεταξύ των 14 γνωστών, είναι ο Τρίτωνας. Έχουν παρατηρηθεί έξι δακτύλιοι, ανάλογοι με του Ουρανού και του Κρόνου, οι οποίοι είναι αρκετά λεπτοί και αμυδροί. Αποτελούνται κυρίως από παγωμένο μεθάνιο και σωματίδια σκόνης.
Το Voyager 2 (1989) προσέγγισε τον πλανήτη και παρατήρησε μία μεγάλη σκοτεινή κηλίδα, συγκρίσιμη με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία. Από τότε κανένα άλλο διαστημόπλοιο δεν έχει επισκεφτεί τον πλανήτη.