Ελληνικά » Εκδηλώσεις » 2020

Εκδηλώσεις του 2020

Σύνοδος Δία- Κρόνου

Σε συνεργασία με την Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διόσκουροι” έγινε διαδικτυακή σύνδεση με το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, από όπου πραγματοποιήθηκε ζωντανή μετάδοση εικόνας μέσω τηλεσκοπίου του σπάνιου φαινομένου της συνόδου Δία-Κρόνου. Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας μετά την ολοκλήρωση της παρατήρησης έδωσε ομιλία για την επεξήγηση του φαινομένου. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες, αλληλεπίδρασαν ζωντανά διατυπώνοντας σχόλια, εντυπώσεις και ερωτήσεις. Η εκδήλωση παραμένει διαθέσιμη στο κοινό μέσω του παρακάτω συνδέσμου.

https://www.youtube.com/watch?v=JWSGm5foO6I

.
.
.

04/10/2020

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος - WSW 2020

Η ομάδα “Planets In Your Hand” συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2020, δημοσιεύοντας επιμορφωτικό υλικό στα social media σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Καθημερινά, μία αστρονομική φωτογραφία, συνοδευόμενη από πληροφορίες για το εικονιζόμενο ουράνιο σώμα, αποτελούσε αφορμή αλληλεπίδρασης του κοινού με τα μέλη της ομάδας και εορτασμού της διαστημικής και πλανητικής εξερεύνησης.

.
.
.

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2020

Η Αστρονομική  Ένωση Σπάρτης "Διόσκουροι" και η ομάδα επικοινωνίας της επιστήμης "Planets In Your Hand" σας προσκαλούν στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (WSW2020) στη διαδικτυακή ομιλία με τίτλο:

"Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος"

με ομιλητή τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του YouTube την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 στις 18:00

Περίληψη ομιλίας:
"Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο. Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας. Όταν κάποιο από αυτά κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη."

Μετά το πέρας της ομιλίας θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας που θα τεθούν μέσω του YouTube.  


Η ομιλία έχει παραμένει δημοσιευμένη στο YouTube στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=dO-6cXPR-LI

.
.

10/01/2020

Σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς - 10 Ιανουαρίου 2020

Η πρώτη έκλειψη της χρονιάς συνέβη την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 και ήταν μια σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς. Με αφορμή το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή εκδήλωση στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την ίδια ημέρα, από τις 19:00 ως τις 22:00. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρατήρηση και φωτογράφηση του φαινομένου και σύντομες
ενημερωτικές ομιλίες για το φαινόμενο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η έκθεση “Planets In Your Hand” στο ευρύ κοινό, που επισκέφθηκε το Τμήμα Φυσικής, ξεναγήθηκε στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου και παρατήρησε το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.