Ελληνικά » Εκδηλώσεις » 2020

Εκδηλώσεις

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2020

Η Αστρονομική  Ένωση Σπάρτης "Διόσκουροι" και η ομάδα επικοινωνίας της επιστήμης "Planets In Your Hand" σας προσκαλούν στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (WSW2020) στη διαδικτυακή ομιλία με τίτλο:

"Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος"

με ομιλητή τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του YouTube την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 στις 18:00

Περίληψη ομιλίας:
"Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο. Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας. Όταν κάποιο από αυτά κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη."

Μετά το πέρας της ομιλίας θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας που θα τεθούν μέσω του YouTube.  


Η ομιλία έχει παραμένει δημοσιευμένη στο YouTube στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=dO-6cXPR-LI

.
.

Παλαιότερες Εκδηλώσεις

10/01/2020

Σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς - 10 Ιανουαρίου 2020

Η πρώτη έκλειψη της χρονιάς συνέβη την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 και ήταν μια σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς. Με αφορμή το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή εκδήλωση στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την ίδια ημέρα, από τις 19:00 ως τις 22:00. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρατήρηση και φωτογράφηση του φαινομένου και σύντομες
ενημερωτικές ομιλίες για το φαινόμενο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η έκθεση “Planets In Your Hand” στο ευρύ κοινό, που επισκέφθηκε το Τμήμα Φυσικής, ξεναγήθηκε στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου και παρατήρησε το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.