Ελληνικά » IAU100 NameExoWorlds

Ονοματοδοσία του εξωπλανήτη HAT-P-42 b και του μητρικού του αστέρα

Ο εξωπλανήτης HAT-P-42 b βρίσκεται σε απόσταση 1458 ετών φωτός από τη Γη (1 έτος φωτός ισούται με 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου).

Ανακαλύφθηκε το 2011 φωτομετρικά από το δίκτυο επισκόπησης του ουρανού HATnet , ενώ η μάζα του προσδιορίστηκε φασματοσκοπικά με παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο έτος, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση των Boisse et al. 2013, A&A, 558, A86, όπου ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του εξωπλανήτη.

Ο εξωπλανήτης HAT-P-42 b φαίνεται στον αστερισμό της Ύδρας και ανήκει στην κατηγορία των "hot Jupiters", δηλαδή είναι ένας θερμός γίγαντας πλανήτης. Κινείται σε κυκλική τροχιά γύρω από το μητρικό του αστέρα και συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά σε 4,64 ημέρες. Ο μητρικός αστέρας (HAT-P-42) είναι ορατός από το ημισφαίριό μας με φαινόμενο μέγεθος 12,7 mag και είναι νάνος αστέρας της Κύριας Ακολουθίας, φασματικού τύπου G, όπως και ο Ήλιος.

 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

 

 Greece_Banner

Συνολικά προτάθηκαν 2200 ονόματα για τον εξωπλανήτη HAT-P-42 b και το μητρικό του αστέρα HAT-P-42

 

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με 720 συμμετοχές και ανέδειξε τις τρεις επικρατέστερες ονομασίες:


(1) Εξωπλανήτης: Ιolaus (Ιόλαος), Μητρικός Αστέρας: Lerna (Λέρνα).

25% (181/720 ψήφοι)

(2) Εξωπλανήτης: Aeolus (Αίολος), Μητρικός Αστέρας: Aethon (Αίθων).

19% (137/720 ψήφοι)

(3) Εξωπλανήτης: Argo (Αργώ), Μητρικός Αστέρας: Orseis (Ορσηίς).

17% (119/720 ψήφοι).

Η τελική απόφαση ελήφθη από την IAU να ονομάσει τον εξωπλανήτη Ιolaus (Ιόλαο) και τον μητρικό του αστέρα Lerna (Λέρνα).

Την ονομασία αυτή πρότεινε η κα Μιχαλίτσα Σιμοπούλου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.nameexoworlds.iau.org/greece

 

 Greece_Info

 

 

----------------------------------------------

Παλαιότερες Ανακοινώσεις

Η ονοματοδοσία του ‘Ελληνικού’ εξωπλανήτη μπαίνει στην τελική της φάση!

Η διεθνής καμπάνια «NameExoWorlds» (Ονομάστε τους Εξω-Κόσμους) της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) έχει πλέον μπει στην τελική της φάση. Η καμπάνια ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της IAU (το 1919, η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη της). Πλέον η IAU έχει ως μέλη της περισσότερους από 13.500 επαγγελματίες αστρονόμους σε πάνω από 100 χώρες.

Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, η Ελλάδα – όπως και περίπου 100 χώρες – οργάνωσε μια εθνική καμπάνια που έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να ψηφίσει το όνομα του εξω-πλανήτη HAT-P-42b και του μητρικού του αστέρα (HAT-P-42) που μας ανατέθηκαν από την IAU. Το σύστημα βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας , σε απόσταση 1.458 ετών φωτός από τη Γη. Ο εξωπλανήτης ΗΑΤ-Ρ-42b ανακαλύφθηκε το 2012 και είναι ένας αέριος γίγαντας πλανήτη με μάζα παρόμοια με αυτή του Δία και περίοδο περιφοράς 4,64 ημερών γύρω από το μητρικό άστρο του.

Η πρώτη φάση της διαδικτυακής ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα με αναπάντεχη επιτυχία, καθώς κατατέθηκαν πάνω από 2.000 προτάσεις! Η επταμελής Εθνική Επιτροπή μελέτησε όλες τις προτάσεις και προέκρινε οκτώ (8) εξ’αυτών για την τελική ψηφοφορία, η οποία ξεκινάει άμεσα. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2019. Η Επιτροπή προτρέπει το κοινό, ανεξαρτήτως αν συμμετείχε στην προηγούμενη φάση της, να συμμετάσχει τώρα, στην τελική φάση ονοματοδοσίας του ‘ελληνικού’ εξωπλανήτη.

Η επικρατέστερη πρόταση (μαζί με μία αναπληρωματική) θα αποσταλούν στην IAU, ως επίσημες ελληνικές προτάσεις, στις 15 Νοεμβρίου 2019.

Διάρκεια διαγωνισμού

Ημερομηνία έναρξης διαγωνισμού: 1 Ιουνίου 2019

Ημερομηνία λήξης διαγωνισμού: 30 Σεπτεμβρίου 2019

 

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019

Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη φάση των προτάσεων


Αφίσα διαγωνισμού IAU100 Name ExoWorlds στην Ελλάδα


Η Ελλάδα επιλέγει το όνομα για τον εξωπλανήτη HAT-P-42 b και τον μητρικό του αστέρα!

http://www.planetsinyourhand.phys.uoa.gr/nameexoworlds.html

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), ιδρύθηκε το 1919 και η Ελλάδα ήταν ένα από τα 5 πρώτα ιδρυτικά μέλη της.  O σκοπός της IAU είναι η προώθηση της Αστρονομίας σε όλες τις εκφάνσεις της: έρευνα, εκπαίδευση, ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, εκλαίκευση της επιστήμης και επικοινωνία με το ευρύ κοινό.  Σήμερα αριθμεί πλέον των 100 χωρών και περισσότεροι από 13.500 Αστρονόμοι είναι μέλη της.  Το 2019 η IAU συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και εορτάζει συντονίζοντας δράσεις παγκοσμίως με το σύντομο τίτλο IAU100 και κεντρικό θέμα «Ας ενωθούμε όλοι κάτω από έναν ουρανό».

Οι δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για το 2019 έχουν σκοπό να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν την τόνωση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την Αστρονομία.  Μία απο τις κεντρικές δράσεις IAU100 παγκοσμίως αφορά τον διεθνή διαγωνισμό  NameExoWorlds  που προτρέπει κάθε χώρα να δώσει ένα δημοφιλές όνομα σε συγκεκριμένο εξωπλανήτη, μιάς και η IAU είναι ο υπεύθυνος διεθνής οργανισμός για την ονοματοδοσία των ουρανίων σωμάτων:

http://www.nameexoworlds.iau.org/

http://www.nameexoworlds.iau.org/greece

https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/1258/hat-p-42-b/

Ο κάθε ένας εξωπλανήτης έχει επιλεγεί προσεκτικά από την αντίστοιχη επιτροπή της IAU, έτσι ώστε να είναι ορατός απο την κάθε χώρα, ακόμη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο.  Το όνομα που θα επιλεγεί θα χρησιμοποιείται παράλληλα με το επιστημονικό, ενώ θα δοθεί ειδική μνεία σε αυτόν που το πρότεινε. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ένας διαγωνισμός θα καταλήξει σε ονοματοδότηση πλανητών και του μητρικού τους άστρου!

Τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει χιλιάδες πλανήτες, και αυτό πλέον γίνεται καθημερινά. Πιστεύουμε ότι τα περισσότερα αστέρια του Σύμπαντoς έχουν πλανήτες: κάποιοι είναι  αέριοι γίγαντες όπως ο Δίας, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που είναι μικροί και βραχώδεις όπως η Γη. Πάντως ο ασύλληπτα μεγάλος αριθμός των άστρων στο Σύμπαν μας αλλά και η εκτεταμένη παρουσία οργανικών χημικών στοιχείων και ενώσεων δείχνει ότι η εξωγήινη ζωή είναι πιθανή.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής  είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την θέση μας στο Σύμπαν αλλά και να τονίσει πως η Γη δυνητικά θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή από έναν εξωγήινο πολιτισμό, κάτι που φαίνεται πιθανό κάποτε να συμβεί και θα ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχει γίνει ποτέ στη Γη!

Η Ελλάδα λοιπόν αναλαμβάνει την ονοματοδοσία του εξωπλανήτη HAT-P-42 b και του μητρικού του άστρου, με την Ελληνική Επιτροπή να προτρέπει να γίνουν προτάσεις με ονόματα απο την πλούσια Ελληνική Ιστορία, Πολιτισμό και Μυθολογία, ώστε να εισηγηθεί αντίστοιχα το πιό δημοφιλές όνομα στην IAU.

«Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι για την ονοματοδοσία του εξωπλανήτη  HAT-P-42 b και του μητρικού του αστέρα»

Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός προς όλους μέσω της ιστοσελίδας:

https://forms.gle/PMzSogNsbrgazcEZ6

μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Απο τα ονόματα που θα προταθούν, θα επιλεγoύν από την επιτροπή τα επικρατέστερα και εν συνεχεία αυτά θα τεθούν σε ψηφοφορία από το κοινό.  Τα τελικά ονόματα (+2 αναπληρωματικά) θα σταλούν στην IAU για να αποτελέσουν την επίσημη ονομασία του νέου αυτού πλανητικού συστήματος.

Σχετικά με τον διαγωνισμό IAU100 - Name ExoWorlds

 

Ο διαγωνισμός NameExoWorlds έχει επιλέξει για ονοματοδοσία εκείνα τα  πλανητικά συστήματα των οποίων τα μητρικά τους άστρα μπορούν να παρατηρηθούν ακόμη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο απο κάθε  χώρα.  Συνήθως υπάρχει ένας σύνδεσμος με πληροφορίες σχετικά με τα όργανα ανακάλυψης του εξωπλανήτη, ή και τους ερευνητές που ενεπλάκησαν στην ανακάλυψη.  Η ύπαρξη του εξωπλανήτη είναι ασφαλέστερη όσο πιο παλιά είναι η ανακάλυψή του, αφού έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες παρατηρήσεις.  Για το λόγο αυτό έχουν επιλεγεί συστήματα που ανακαλύθφηκαν ως επι το πλείστον πριν το 2012.  Το  εύρος των οπτικών λαμπροτήτων κυμαίνεται μεταξύ 6ου  και 12ου μεγέθους.

Η ανακάλυψη των εξωπλανητών έγινε είτε με την μέθοδο μέτρησης της ακτινικής ταχύτητας  ή με την μέθοδο της πλανητικής διάβασης, πάντα χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεκόπια.  Όλοι οι πλανήτες είναι αέριοι γίγαντες, αντίστοιχοι του Κρόνου και του Δία, με μάζες  μεταξύ 10% και 500% της μάζας του Δία.  Όλα τα συστήματα αποτελούνται απο ένα άστρο με έναν γνωστό εξωπλανήτη, τουλάχιστον μέχρι τώρα.  Ίσως μελλοντικά βρεθούν και άλλα άστρα ή εξωπλανήτες στα συστήματα αυτά, οπότε θα υπάρχει δυνατότητα στην αντίστοιχη χώρα να συνεχίσει την ονοματοδοσία.

Πληροφορίες

 

Links

Name ExoWorlds website: nameexoworlds.iau.org

IAU100 website: https://www.iau-100.org/

National contest website: http://www.planetsinyourhand.phys.uoa.gr/nameexoworlds.html

 

Επικοινωνία

Κανάρης Τσίγκανος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υπεύθυνος Επικοινωνίας της IAU στην Ελλάδα για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της
Email: tsingan@phys.uoa.gr

Eric Mamajek
Jet Propulsion Laboratory/California Institute of Technology
IAU100 NameExoWorlds Steering Committee co-chair
Email: emamajek@gmail.com

Alain Lecavelier des Etangs
Institut d'Astrophysique de Paris
IAU100 NameExoWorlds Steering Committee co-chair
Email: lecaveli@iap.fr

Eduardo Monfardini Penteado
IAU100 NameExoWorlds Project Manager
Email: monfpent@gmail.com